Fotocredit:

Nytt fra kommunestyregruppa mars 2022

Rapporten fra kommunestyregruppa tar for seg blant annet åpning av sykkelbru UiT og støtte til Ukraina.

12. april 2022

MDG stilte spørsmål om sperring av bru for syklister.

Representant, Sofie Stranger, stilte følgende spørsmål i møtet:

Ordfører,

i en lengre periode har UiT pusset opp Naturfagsbygget ved Dramsvegen. Dette har medført at syklende er hindret å bruke brua som går fra Naturfagsbygget, over Tverrforbindelsen og retning nord mot Kraft. Det er satt opp et skilt som sier at brua skal være stengt frem til høsten 2021. Pr. 20. mars 2022 er brua fremdeles stengt for syklende. Vi i MDG er opptatt av forutsigbarhet for de som sykler, og en viktig del av klimamålene til kommunen er at flere lar bilen stå. Vet kommunen hvor lenge brua vil være stengt for våre syklende? Vi vet at det ikke er kommunal grunn, men dersom kommunen kan si noen om det hadde dette vært nyttig.

Svaret vi fikk er at brua åpner for syklende til påske. Dette er vi glade for da den stengte brua fører til at mange må sykle en omvei hver dag. Dette blir fint å få på plass igjen.

Saken om Investeringsreglement for Tromsø kommune.

I lag med samarbeidspartiene, følgende endringer:

Kap 7. Rapportering

Endringsforslag 1:

Andre avsnitt endres fra:

«Det skal rapporteres på alle investeringsprosjekter i forbindelse med tertialrapporteringer og i årsregnskapet. Rapporteringen skal vise:»

til:

«Det skal rapporteres på klima og økonomi for alle investeringsprosjekter i forbindelse med tertialrapporteringer og i årsregnskapet. Klima- og økonomi-rapporteringen skal vise:»

Endringsforslag 2: 

«Det inkluderes en klima-sluttrapport i den økonomiske sluttrapporten.»

Les Barbaras innlegg her:

Ordfører, fremlagte investeringsreglement er gjennomtenkt og er et godt styringsverktøy.

Samarbeidspartiene ønsker å fremme et tillegg som går ut over det økonomiske og som går på klimabudsjett og klimaregnskap. Begge burde være en del av investeringsreglementet. Vi kan ikke se økonomi løst fra klima, og eventuelle økonomiske justeringer underveis vil fort kunne gå på bekostning av reduserte klimautslipp.

For å kunne lykkes i vår ambisjon om å bli klimanøytral innen 2030 må klima inngå som en målbar faktor i alle ledd. Forslagene som fremmes i dag er ikke utfyllende, men vi ønsker å gi en retning i det videre arbeidet. Vi er klar over at dette fortsatt er nybrottsarbeid, men desto viktigere er det å inkludere det, når vi nå vedtar investeringsreglementet.

Klimabudsjett og klimaregnskap kan være sentralt ved flere prosesser og det begynner allerede tidlig, for eksempel ved valg av mulig tomt og konsekvenser for klimautslipp ved nedbygging av det arealet.

Så jeg fremmer på vegne av samarbeidspartiene:

At det inkluderes faktorer knyttet til klimagassutslipp etter liknendes mal som til økonomi i forprosjektet.

At det skal rapporteres på klima og økonomi for alle investeringsprosjekter i forbindelse med tertialrapporteringer og i årsregnskapet. 

Og at det inkluderes en klima-sluttrapport i den økonomiske sluttrapporten.

Så ligger det i kortene at Tromsø kommune etter hvert også innfører arealbudsjett og arealregnskap. Det blir da også en viktig faktor i den totale investeringsprosessen og burde etter hvert inkluderes i investeringsreglement eller de interne prosedyrene.


Uttalelse – Tromsø kommune står sammen med Ukraina. 

Samarbeidspartiene la også frem en uttalelse om at Tromsø Kommune står sammen med Ukraina. Det ble også presisert at vi støtter alle russiske innbyggere i kommunen. Dette er Putins og hans regime sine forferdelige handlinger. Det er viktig at vi står samlet, på tvers av nasjonaliteter, mot disse grusomhetene.

En annen sak vi ønsker å fremheve er:

Sak: 31 | Privat forslag – -Stedsutviklingsprosjekt i Ullsfjordbygdene Sjursnes og Lakselvbukt 

Les Barbaras innlegg her:

Ordfører,

vi i MDG ønsker å takke representant Benonisen for initiativet og vi gleder oss allerede nå til saksframlegget fra kommunedirektøren!

Framtidig stedsutviklingen vil etter all sannsynlighet innebære annen arealdisponering enn dagens, og det igjen kan føre til tap av matjord, biologisk mangfold eller økte klimautslipp.

Dette prosjektet kan være en ildprøve for hva vi mener med bærekraft og klimanøytralitet. Ikke minst i sammenheng med utvikling av reiselivet.

Her kan vi vise at vi vil og ikke minst at vi kan utvikle området uten å kompromisse på naturens bæreevne! Det vi i hvert fall har, det er kreativitet og pågangsmot fra folk som bor der, så jeg føler meg trygg at vi kan få det til!

Og så vil jeg bare minne om det Ungdomsrådet pekte på i sin behandling av forslaget: de ønsker seg et bedre kollektivtilbud til alle og aktivitetstilbud til barn og unge – og da sier jeg også at vil vi, så kan vi!